Weergaven: 210
Uitwinteren van bijenvolken
Het uitwinteren is een van de eerste activiteiten die een imker uitvoert aan de bijenvolken. Typisch gebeurt dit bij het einde van de winter en het begin van de lente.
Voordracht uitwinteren: wat, hoe en wanneer?
Veel imkers staan al te trappelen om de eerste inspectie aan het bijenvolk uit te voeren. Maar wanneer doe je deze? Waar let je op? En wat voorzie je best tijdens het eerste nazicht na de winter?
Heel wat vragen! Zeker voor de beginnende imkers is zo’n eerste uitwintering een spannende gebeurtenis. Een beetje begeleiding is welgekomen en daarom organiseren we dit jaar een theoretische les en een praktijkles over het thema uitwinteren en voorjaarscontrole.
De voordracht over het uitwinteren vond plaats op woensdag 7 februari, 19.30u in zaal Volle Vaart in Grobbendonk. Lesgever is Anne Baeten.
De opname van de presentatie is nu te bekijken voor de aangesloten leden.
Op zaterdag 30 maart om 14u openen we voor het eerst de bijenvolken tijdens de praktijkles in het bijenatelier bij Anne thuis.
Allen welkom!
Eerste nazicht bijenvolk na de winter
Het weer speelt een belangrijke rol bij het uitwinteren van de bijenvolken. Bij een temperatuur vanaf 10°, de zon op de bijenkast en geen wind, kan je al eens snel even kijken in de bijenkasten. Bekijk daarbij enkel de buitenste ramen, vermijd een grote storing en laat het broednest ongemoeid.
Waar op letten bij de uitwintering?
Let bij het uitwinteren vooral op:
- de voedselvoorraad
- aanwezigheid van broed
- grootte van het bijenvolk
- varroabesmetting
Veel kan je afleiden van de mul op de varroalade onder de bijenkast. Je hoeft je bijenkast niet te openen om te weten wat er in zich in het volk afspeelt.