Izolator chmary arrestraam
Izolator chmary arrestraam

Izolator chmary arrestraam

Weergaven: 2153

Izolator Chmary

`De izolator chmary is een arrestraam dat werd ontwikkeld door de Oekraïense imker en dierenarts Piotr Chmara. Beroepsimkers in Oekraïne en Polen gebruiken het systeem al verschillende jaren en recent introduceerde onze imker collega Eddy Nowicki, voorzitter van de bijenvrienden Kempen, het systeem van de chmary izolator ook in Vlaanderen.

Dit arrestraam is een grote hulp in het verminderen van de bijensterfte in Vlaanderen.

Opbouw van de isolator

De chmary rooster bestaat uit twee moerroosters met een binnenruimte van 1cm. Het is gemaakt van stevig plastic en kan na gebruik gedesinfecteerd en proper gemaakt worden in de vaatwasser. Het is ongeveer even groot als één raam in een bijenkast en past mits enkele kleine aanpassingen perfect in een Simplex, Duits Normaal, Kempisch of Langstroth raamformaat.

izolator chmary isolator chmara arrestraam
Afbeelding van het arrestraam isolator chmara (izolator chmary)

Gebruik van de isolator

Via afsluitbare opening in het midden van het rooster kan een bijenkoningin in de isolator ingebracht worden. De moer blijft gevangen in de isolator en wordt verzorgd door de bijen die in en uit het rooster kruipen.

Terwijl de moer vastzit in het arrestraam kan ze geen eitjes meer leggen in de raten. Je last op die manier een kunstmatige broedpauze in. Na 21 dagen zijn alle werksters geboren en na 24 dagen alle darren. Het volk is broedvrij en in de ideale toestand om een varroabehandeling te doen. Alle varroamijten zitten dan immers op de bijen waardoor een behandeling met oxaalzuur (verdampen of druppelen) heel effectief is.

De oxaalzuurbehandeling kan vervangen worden door het plaatsen van een vangraam in een arrestkooi. De varroa kruipen dan in het nieuwe broed. Door dit raam te verwijderen zodra het gesloten is wordt het grootste deel van de mijten het het volk verwijderd zonder gebruik van zuren.

De koningin heeft veel bewegingsruimte waardoor haar feromonen goed verspreid blijven in de romp van de bijenkast en de werksters zich niet moerloos gaan voelen.

De koningin blijft in isolatie gedurende 24 dagen. Na een eerste broedloze periode in juni / juli wordt het volk mijtenvrij gemaakt zodat de winterbijen die later geboren worden gevoed en verzorgd worden door sterke en varroavrije zomerbijen. Het volk kan een 2e keer broedloos gemaakt worden in september of oktober om het na eventuele herbesmetting door varroamijten broedloos te behandelen voordat de winter begint. Je hoeft de bijen daarna in de winter niet meer te storen.

In het konvib maandblad van juni 2021 legt Eddy Nowicki de werkwijze van de izolator chmary stap voor stap uit.

Voordelen isoleren van de koningin met chmary isolator

Het systeem van vastzetten van de moer kent tal van voordelen:

  • biotechnische varroabestrijding zonder of met minimum aan chemische producten of zuren
  • varroabehandeling in broedloze periode
  • bijen hoeven geen broed te verzorgen en leven langer
  • bij isolatie in de winter verbruiken de volken minder voer
  • effectieve nosema bestrijding
  • hogere honingopbrengst
  • zwermverhindering

Meer info over de queen excluder van petr chmara lees je hier (wel wat Pools voor kennen)

Isolator wat? Chmary, chmara, chimay, schmary kooi, we hoorden het ondertussen allemaal 🙂

4 reacties

  1. Tore Langenraedt

    Hallo,
    ik heb voor het eerst de Chmary Izolator gebruikt dit jaar in mijn 5 kasten. In 1 kast stel ik echter vast dat ondanks dat de moer nog leeft, er darrenbroed is aangemaakt. Ik heb de moer op 26/6 opgesloten en zondag 21 juli gecheckt dus in principe kan dit geen broed meer zijn uit eitjes door de moer gelegd. Ik was sowieso van plan de oude moer te vervangen bij het uithalen van de izolator, maar nu heb ik wel schrik doordat er vermoedelijk wat eierleggende werksters aanwezig zijn. Hebben jullie hier ervaring mee ?

    1. Hoi Tore, leggende werksters lijkt eerder onwaarschijnlijk. Soms gebeurt het dat na isolatie de bijen een moerdop zetten. Hier loopt dan een nieuwe koningin uit die bevrucht wordt en aan de leg gaat terwijl de oude nog in de isolator zit. Mogelijks is dat ook hier gebeurd maar werd de jonge koningin niet goed bevrucht, wat dit jaar bij veel jonge moeren het geval is. In dat geval zoek je deze best eerst op en verwijder je deze alvorens de oude moer weer los te laten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *