Hommels met mijten
Hommels met mijten

Hommels met mijten

Weergaven: 1870

Hommelmijten

In de tweede helft van februari ontwaken koninginnen van de aardhommel massaal uit hun winterschuilplaats om een geschikte nestplaats te zoeken. Om op krachten te komen zoeken de hommels kleine beetjes nectar in vroege voorjaarsbloeiers zoals winterheide en krokussen. Van de krokus maken de hommelkoninginnen ook handig gebruik als tijdelijke slaapplaats in afwachting van een definitief nest.

Regelmatig zie je een koningin met verschillende mijten op haar lichaam. Prettig lijkt dat niet te zijn voor zo’n hommel maar kan het ook echt kwaad?

Zijn mijten bij hommels schadelijk?

De mijten (acari) leven in symbiose met de hommel en voeden zich met het afval dat de hommels produceren bij het bouwen van hun nest. Het zijn dus de kleine stofzuigertjes die het nest van de hommel proper houden. Af en toe liften ze eens mee met de hommel als die gaat foerageren in de zon om zo hun batterijtjes op te laden met hun ingebouwde zonnepaneeltjes.

Hommelmijten vs varroamijten

Anders dan de hommelmijten zijn de mijten die de honingbijen aantasten (varroamijten) wel schadelijk. Deze mijt is één van de grootste oorzaken van bijensterfte in de winter. De behandeling of het onder controle houden van deze mijten is een van de belangrijkste taken van een imker. De mijten bij bijen brengen virussen met zich mee, wat bij mijten op hommels niet het geval is.

Lees meer over mijten op hommels in dit engelstalig artikel

6 reacties

  1. Anne

    Hallo,
    Ik heb een (bijzonder grote) hommel in mijn tuin gevonden die helemaal onder de beestjes zit en niet meer kan vliegen.
    Een idee wat ik ermee kan doen?
    En zijn de beestjes (wellicht mijten) schadelijk voor mensen, katten of honden?
    Groet, Anne

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *