Weergaven: 2248
Insecten
In de winter zie je maar weinig insecten vliegen. Waar zijn al die beestjes? Zitten ze in een hol, een huis, ergens diep onder de grond of ergens hoog in een boom? Of zijn ze gewoon weggevlogen en zitten ze met z’n allen limonade te drinken aan het strand van Benidorm?
Vlinders
Vlinders hebben verschillende tactieken om de winter door te komen. Sommigen slapen als rups, anderen als individuele vlinder op een droge beschutte plaats. Citroenvlinder, gehakkelde aurelia en dagpauwoog zijn enkele van die vlinders die in de winter doorleven en zich op uitzonderlijk warme winterdagen wel eens durven laten zien. Andere vlinders zoals de Atalanta overwinteren dan weer op warmere plaatsen verder weg, dat zijn de echte Benidorm Bastards. Nog andere, zoals het koolwitje, overwinteren als pop en tenslotte zijn er ook vlinders die een hele winter als een eitje in grasstengels blijven zitten.
Wespen, Hoornaars & Hommels
Bij wespen en hoornaars sterft de hele kolonie af in de late herfst. Enkel de koningin overleeft nadat ze in het najaar met een mannetjes wesp heeft gepaard. Ze kiest een droge beschutte plaats uit om het meeste kans te maken de winter te overleven. Zodra het lente wordt gaat de koningin op zoek naar een geschikte nestlocatie, verzamelt ze het eerste voedsel en begint eitjes te leggen om een nieuwe kolonie te stichten. Ook hommels doen het op deze manier.
Solitaire Bijen
Wilde bijen houden een winterslaap als cocon of volwassen bij. Steeds goed ingeduffeld op een droge plaats, de meeste onder de grond, andere in holle stengels of gaatjes van boomstammen. Zowel mannetjes als vrouwtjes overwinteren, maar de wekker van de mannetjes staat wel enkele dagen tot een week vroeger geprogrammeerd.
Honingbijen
Honingbijen houden geen winterslaap. In tegendeel, ze zijn bijzonder actief in de winter. Niet buiten, maar binnen. In hun nest houden ze een temperatuur aan van 20°C in december. Vanaf januari, wanneer de koningin eitjes begint te leggen drijven de bijen de temperatuur in het broednest op naar een constante waarde van 35°. Dat is wat! Als wij ons huis een winter op 35° willen houden zal de gasfactuur van Engie niet min zijn.
Ook bijen betalen een prijs voor de hoge temperatuur in hun huis. Niet met centen of bitcoin, maar met vloeibaar goud. De honing die ze tijdens de zomermaanden veilig op hun zolder hebben opgeslagen gebruiken ze nu als energiebron om zichzelf, en als gevolg daarvan hun hele nest, op te warmen. De honingzolder is de houtstapel van de bijen die het vuur in het volk laat branden.
Wintertros
De bijen doen in de winter geen extra trui aan of krijgen geen winterpels. Om de warmte die ze opwekken niet te laten ontsnappen kruipen ze gezellig dicht bij elkaar. Hoe kouder buiten, hoe dichter bij elkaar binnen. #MeToo, maar dan zonder mannen, die bestaan niet in de winter. Enkel werksters, gezellig op een hoopje. Men zegt dan dat de bijen in de wintertros zitten. De bijen aan de buitenkant van de tros nemen het honingvoer op en brengen het naar binnen. Af en toe wisselen ze van plaats zodat geen bij verkleumt. De warmte produceren ze door hun vliegspieren te laten trillen zonder dat hun vleugels meebewegen.
Sanitaire stop
Wat met het toiletbezoek? Bijen consumeren immers heel wat honing in de wintermaanden. Bijen zijn proper op zichzelf en doen hun gevoeg niet binnen maar buiten het nest. Ze kunnen weken en zelfs maanden ophouden. Maar zodra Frank & Sabine een stralende dag voorspellen zetten ze zich schrap om massaal naar buiten te stormen, even een sanitaire stop te houden om dan weer gauw terug binnen aan de stoof te gaan zitten. We spreken van de reinigingsvlucht. Je hangt je witte was dan best niet buiten, want de zwarte stipjes die je dan ziet zijn wel degelijk kak.