Weergaven: 624
Onderzoek naar het eiwit-vetlichaam
Een jaar onderzocht Dr. Sofie De Groef en haar team bij KU Leuven de status van het eiwit-vetlichaam bij verschillende bijenvolken in Vlaanderen. Wat zijn de functies van dit orgaan en waarom is het zo belangrijk? Hoe evolueerden de vetlichaampjes van de bijen doorheen het jaar en kunnen we aan de hand van de metingen van dit orgaan de overwinteringskansen van een bijenvolk voorspellen?
Woensdag 8 februari presenteert Sofie de voortgang en de eerste resultaten van dit onderzoek naar het eiwit-vetlichaam bij de honingbij.
Meer activiteiten en voordrachten vind je hier
Wat is het eiwit-vetlichaam?
Het eiwit-vetlichaam is een van de belangrijkste organen bij de honingbij. Bijen met een goed gevuld vetlichaam leven langer, zijn meer immuun voor allerhande pathogenen, beter bestand tegen pesticiden en kunnen jonge larven beter voeden met rijker voedsel. Via het vitellogenine in het eiwit-vetlichaam is een koningin in staat om immuniteit aan haar nageslacht door te geven via de eitjes die ze legt. Op dit principe is het recent ontwikkelde vaccin voor honingbijen tegen Amerikaans vuilbroed gebaseerd.
Het eiwit vetlichaam wordt gevormd in de eerste levensdagen van de bij. Een pasgeboren honingbij voedt zich met de eiwitten en vetten die ze haalt uit het bijenbrood. De bij zet dit gefermenteerde stuifmeel om in vitellogenine en daarmee vult ze haar vetlichaam.
Door het voeden van jonge bijen daalt de hoeveelheid vitellogenine in het eiwit-vetlichaam geleidelijk. Wanneer de bij het grootste deel van de inhoud in de vorm van voedersap aan de jonge larven heeft doorgegeven maakt ze de omschakeling van huisbij naar vliegbij.
Een goed doorvoed eiwit-vetlichaam is een belangrijk kenmerk van gezonde winterbijen. Een minder ontwikkeld vetlichaam kan aan de basis liggen van de gekende verdwijnziekte bij honingbijen.
Vette bijen zijn gezonde bijen
Het eiwit vetlichaam (fat body) vervult verschillende essentiële functies voor de gezondheid van de bij. Hoe meer vetweefsel, hoe sterker het immuunsysteem van de bij. Vette bijen leven langer en hebben een grote kans om de winter te overleven. Een tekort in het eiwit-vetlichaam resulteert in kortlevende bijen en verhoogde wintersterfte. Twee factoren spelen een belangrijke rol:
- te lang doorbroeden in de herfst
- te veel varroamijten in een bijenvolk
Het vetlichaam en varroa
Varroa knabbelt in het achterlijf van de bij aan het vetlichaam. Ze gebruikt het vetweefsel om eitjes te leggen in het gesloten broed bij de larven. Dit weefsel wordt niet verteerd en afgebroken tot moleculen maar rechtstreeks als bouwstof gebruikt voor de varroa eitjes. Die eitjes worden dus gevormd met de inhoud van het eiwit-vetlichaam.
Verder lezen:
Meer info : Varroa destructor feeds primarily on honey bee fat body tissue and not hemolymph ((Ramsey et al., 2019).)
Varroamijten voeden zich niet met bloed, maar met weefsel uit het eiwit-vetlichaam van bijen (https://library.wur.nl/ojs/index.php/bijenhouden/article/view/16449)
Fat bees: Meer info