Weergaven: 419
Doodshoofdvlinder
Zag je deze al eens in je bijenkast?
De doodshoofdvlinder (Acherontia atropos) is een angstaanjagend grote nachtvlinder die zich verstopt in bijenkasten om zoveel mogelijk honing te eten. Hij heeft een lijf van 7cm en een vleugelspanwijdte van liefst 15cm. Hij behoort tot de pijlstaarten en is een trekvlinder die zich in onze regio niet voortplant maar in warme jaren vanuit Afrika naar hier trekt om bij ons te overzomeren. Waarom ze dat doen is niet helemaal duidelijk.
De nachtvlinder overbrugt gigantische afstanden met een snelheid van meer dan 50km per uur. Dat vergt energie. Veel energie, en waaruit haal je die best? Juist ja, uit honing natuurlijk.
Met bloembezoek houdt de doodshoofdvlinder zich niet bezig. In plaats van nectar uit bloemen te verzamelen gaat hij deze stelen in bijenvolken die de bloemennectar in grote hoeveelheden hebben verwerkt en opgeslagen. Met een speciaal ontwikkeld kleppensysteem in de mond is de vlinder in staat per maaltijd tot een theelepel nectar op te zuigen.
Het vrouwtje legt eitjes op aardappel en doornappelplanten waaruit rupsen met een lengte tot wel 12cm voortkomen. De rupsen beginnen vervolgens te verpoppen maar de poppen overleven de winters hier niet.
De vlinder dringt de bijenkast binnen en tracht zich voor te doen als ‘ene van ons’ door het afscheiden van specifieke bijenferomonen. Als dat lukt laten de bijen de vlinder mee-eten. Lukt dat niet gaan de bijen ten aanval en steken het beest dood. Ze trachten de resten zo veel mogelijk op te ruimen, de delen die te groot zijn mummificeren ze met propolis.
Het kan dus wel even schrikken zijn als je zo’n gemummificeerd skelet in je bijenkast ontdekt. Als je ‘m ooit zien, stuur ons zeker een foto.
Doodshoofdvlinder in Herenthout
Afgelopen zomer vond een inwoner van Herenthout zes felgroene rupsen met paarste stippen en stekeltjes op een bolcatalpa in de tuin. De Catalpa bladeren lusten ze dus duidelijk ook.