Weergaven: 4
Deformed Wing Virus (DWV) – Het misvormde vleugelvirus
Het deformed wing virus (DWV), of ook wel het verkreukeldevleugelvirus, is een van de belangrijkste oorzaken van sterfte bij honingbijen. De twee belangrijkste varianten van dit virus, DWV-type A en DWV-type B zijn in zo goed als alle bijenvolken in zekere mate aanwezig. Het virus wordt door bijen zelf aan elkaar doorgegeven, maar belangrijker is dat ook de varroamijt het virus verspreidt en vermenigvuldigt in het volk.
Verkorte levensduur door DWV
In veel gevallen blijft de aanwezigheid van het virus verborgen en wordt het niet opgemerkt door imkers. Toch speelt het virus een belangrijke rol bij het verdwijnsyndroom waarbij volken op korte tijd in elkaar stuiken en plots verdwijnen. Vooral door varroamijten die als vector van het virus fungeren kan het virus zich op korte tijd verspreiden in een bijenvolk.
Een DWV-infectie heeft een sterk negatieve invloed op het zoekgedrag en de overleving van honingbijen. Werksters geïnfecteerd met een lage dosis DWV beginnen op jongere leeftijd te foerageren wat de taakverdeling in het bijenvolk verstoort. Hun totale actieve foerageerperiode is korter en de bijen vertonen een hoger sterftecijfer.
Misvormde vleugels
Een typisch gevolg van een DWV-infectie zijn verschrompelde of misvormde vleugels bij bijen. Dit gebeurt echter alleen bij bijen die met het virus geïnfecteerd werden toen ze nog een larve of pop waren. Volwassen bijen die besmet raken, sterven sneller, maar vertonen geen zichtbare misvormde vleugels. Hierdoor kan een bijenvolk ook verloren gaan door het deformed wing virus, zonder dat de verkreukelde vleugels zichtbaar zijn.
Deformed wing virus bij hoornaars
Het misvormde vleugelvirus komt ook voor bij andere insecten zoals hommels en de Aziatische hoornaar