Weergaven: 180
De bijenluis vlieg (Braula coeca)
De bijenluis of bijenluisvlieg (Braula coeca) is een parasiet die leeft in bijenvolken.Het is geen luis maar een vlieg zonder vleugels. De vlieg is klein en bruin en heeft het uiterlijk van een mijt. De gelijkenis met de varroamijt is erg frappant en de bijenluis vlieg wordt er dan ook dikwijls mee verward.
Behalve in Australië en Nieuw-Zeeland komt de bijenluis overal in de wereld voor. Sinds imkers hun volken zijn beginnen behandelen tegen de varroamijt is de bijenluis nog maar zelden waargenomen in kolonies van honingbijen.
Verschil bijenluis en varroamijt
Enkele verschillen tussen de bijenluisvlieg & een varroamijt:
- De bijenluisvlieg heeft 3 paar poten, een varroa mijt heeft er 4
- De luis heeft een rond lichaam, de varroa mijt heeft een ovaal lichaam
- De bijenluis is een insect, de varroamijt een spin
Mijten op de koningin?
Bijenluizen hebben poten die kleven als kleine velcro strips waarmee ze zich hechten aan de zachte haren van honingbijen. De bijenluisvlieg hecht zich bij voorkeur aan de koningin. Soms bevinden zich tientallen luisvliegen op één moer. Imkers denken dan dat ze een moer zien met veel varroa mijten.
De braulavlieg knaagt niet aan het lichaam van de moer maar tracht wel het voedsel te stelen waarmee de bijen de koningin voederen.
De luizen voeden zich met honing en maken gebruik van de voedseluitwisseling tussen bijen onderling (thophaltaxis) om het rechtstreeks uit de mond van de bij te stelen. Ze kriebelen als het ware de monddelen van de bij. Daarbij geeft de bij een deel van de honing dat ze in haar honingmaag heeft opgeslagen over en gaat de luisvlieg er mee lopen.
Is de bijenluisvlieg schadelijk voor honingbijen?
De infectiedruk van de bijenluizen in een bijenvolk is moeilijk te meten. Algemeen wordt aangenomen dat ze niet schadelijk is voor een bijenvolk maar het ontbreekt voorlopig aan voldoende wetenschappelijk onderzoek om de exacte impact op de gezondheid van honingbijen te kunnen bepalen.
De larven van de bijenluizen bijten zich door de bijenwas en maken tunnels in de raten. Bij een infectie met een groot aantal bijenluisvliegen kan er dus schade voorkomen aan de cellen van de wasraten in het nest.
Meer info over de braula vlieg vind je hier.