Weergaven: 611
Bijen in oktober
In oktober begint de koude jaarhelft die duurt tot maart/april volgend jaar. Zowel dag- als nachttemperaturen dalen en de relatieve luchtvochtigheid neemt toe. De koningin legt veel minder of geen eitjes meer en het broedoppervlak neemt af. Het aantal bijen in een bijenvolk daalt en er worden minder raten bezet.
Imkerwerkzaamheden oktober
In oktober maak je als imker je volk klaar voor de winter.
- Is er voldoende voedsel in het volk aanwezig?
- Is het volk sterk genoeg om de winter te overleven?
- Is de varroadruk onder controle?
Voldoende voedsel?
Het voedsel dat de bijen nodig hebben om de winter door te komen moet nu aanwezig zijn in het bijenvolk. Een volk op één romp heeft 5 à 6 volle verzegelde ramen voer nodig en een goede voedselkrans rond het resterende broednest. Een goed gevoed nest is het resultaat van een goede inwintering door de imker die start in augustus. De weersomstandigheden zijn dan optimaal voor een volk om het voedsel op te nemen, nu verloopt dat moeizamer omwille van de hogere luchtvochtigheid en lagere temperaturen. Zeker ’s nachts kunnen de temperaturen al dalen tot enkele graden boven 0.
Bijenvolken verenigen
Kleine volken in de herfst geven grote problemen in de winter. Een volk dat nu maar enkele ramen in de kast bezet zal veel moeite hebben om de winter te overleven en verenig je best met een groter volk. Voordat je verenigt evalueer je de gezondheidstoestand van het volk. Zien de bijen er oké uit? Geen verlamde vleugels of grote varroaval in het volk? Dan is vereniging oké. Je kan verenigen door twee rompen op elkaar te zetten met een krantenpapier ertussen maar in deze periode kan je ook zonder problemen de met bijen bezette ramen van verschillende volken bij elkaar hangen.
Varroabehandeling
Oktober is de ideale maand om je volken varroavrij of varroa arm de winter in te laten gaan. Volken die reeds broedloos zijn behandel je nu door oxaalzuur te sublimeren of verdruppelen in het bijenvolk. “oxalen”, zoals onze Noorderburen het noemen. Volken waarin de koningin nog aan de leg is maak je geforceerd broedloos door het plaatsen van een isolator of arrestraam. Daarbij wordt de moer voor minstens 21 dagen opgesloten in de arrestkooi. Na deze periode heb je een gegarandeerd broedloos volk. In die status bevinden alle varroamijten zich op de bijen en kunnen ze uit het volk verwijderd worden door een behandeling met oxaalzuur.
Na deze behandeling kan de moer weer vrij gelaten worden uit het arrestraam. Het volk is dan klaar voor de winter en een varroabehandeling in de maand december is dan niet meer nodig.
Aziatische hoornaar
Aan de bijenkast kan je nog wespen zien vliegen maar de meeste wespennesten verdwijnen nu stilaan. Anders is het voor de nesten van Aziatische hoornaars. Die blijven toenemen in omvang en kunnen voor overlast aan de bijenkasten zorgen. Zie je de hoornaar vliegen aan je bijenkast, doe dan onmiddellijk een melding van de Aziatische hoornaar en help mee aan de opsporing van het nest. Zo kan het mogelijk nog tijdelijk verdelgd worden voordat tientallen koninginnen uit één nest gaan uitvliegen. De tijd dringt, begin oktober werden al nesten gevonden met sterk ontwikkelde koninginnen die klaar zaten om uit te vliegen.
Plaatsen selectieve hoornaarval
Zodra de koninginnen uit een nest van Aziatische hoornaars uitvliegen gaan ze paren en een plaats zoeken om te overwinteren. Elke gepaarde koningin die de winter overleeft start volgend jaar een nieuw nest van hoornaars. Elke koningin die we in het voorjaar, of zelfs nu in het najaar kunnen vangen is volgend jaar een nest minder.
Plaatsen Muizenrooster
Maak je vliegopening klein genoeg, niet groter dan 7mm om dwergmuizen geen kans te geven om in je kast te kruipen. Die beestjes zitten in de winter ook graag warm en je staat ervan versteld door wat voor kleine openingen ze zich kunnen wurmen.
Aanplanten drachtplanten
De ideale plantmaand is november maar in oktober kan je het planten al beginnen plannen. Er lopen in onze regio enkele interessante acties waarbij je aan voordelige tarieven goede bijenbomen kan kopen. Bekijk zeker eens de actie Behaag de Kempen en wie weet heb je ook recht op een gratis kersen of appelboom met de 1001 bomen campagne van het IOK. Bestellen kan tot 20 oktober.
Dracht in oktober
- cosmos of cosmea: mooie bloemen die zich elk jaar weer uitzaaien en blijven bloeien tot half oktober
- Klimop: een overvloed aan nectar en stuifmeel, bloei in september en oktober
- Asters: verschillende soorten Asters blijven doorbloeien in oktober
- Sedum of vetkruid: droogte tolerant en prachtige najaarsbloeier
Imkerkalender oktober – voordrachten & activiteiten
Wassmeltdag
- Datum & Tijd: Zaterdag 1 oktober 2022 09:00 – 17:00
- Begeleider: Johan Aerts
- Locatie: bij Johan, Nijverheidstraat in Grobbendonk
- Organisatie: Imkers Neteland
Verzamel je oude raten en laat ze smelten in de stoomwassmelter van onze vereniging. Later kan je de blokken zuivere en gesmolten was laten verwerken tot nieuwe waswafels. Zo creeëren we een eigen gesloten waskringloop!
Voordracht: Initiatie bijenteelt
- Datum & Tijd: Zaterdag 1 oktober 2022 – 09:00 – 11:00
- Lesgever: Eddy Nowicki
- Locatie: Bijenhal Hof van Jeanne, Hollandse dreef 1, Westerlo
- Organisatie: Bijenvrienden Kempen
Voordracht: Terug naar Sterke Bijen
- Datum & Tijd: Dinsdag 4 oktober 2022 – 19:30 – 21:30
- Lesgever: Marc Missotten
- Locatie: Dorpszicht 1+2, Dorp 54, 2980 Zoersel
- Organisatie: Imkersbond Zoersel
Start Imkercursus
- Datum & Tijd: Zaterdag 8 oktober 2022 – 9:30 – 12:30
- Locatie: Zaal Volle Vaart (Grote zaal), Vaartkom 6, Grobbendonk
- Organisatie: Imkers Neteland
Zaterdag 8 oktober gaat de imkercursus van imkers neteland van start. Alle info hierover vind je op deze pagina.
Voordracht: Nieuwe inzichten in het zwermen
- Datum & Tijd: Dinsdag 11 oktober 2022 – 19:30 – 21:30
- Lesgever: Rudy Hendrickx
- Locatie: Dorpszicht 1+2, Dorp 54, 2980 Zoersel
- Organisatie: Imkersbond Zoersel
Voordracht: Aziatische hoornaar
- Datum & Tijd: Woensdag 12 oktober 2022 – 19:30 – 21:30
- Lesgever: Kevin Verbeeck
- Locatie: Chalet, Dorp 12, Pulderbos
- Organisatie: De Bij Hoort Erbij – Zandhoven
Voordracht: varroabestrijding met roofmijten
- Datum & Tijd: Zondag 16 oktober 2022 – 09.30u – 12.00u
- Lesgever: Geert Steelant
- Locatie: Zaal Volle Vaart, Vaartkom 6, Grobbendonk
- Organisatie: Imkers Neteland
Sinds enkele jaren gebruikt de Belgische imker Geert Steelant roofmijten als natuurlijke vijand tegen de varroamijt. De methode blijkt veelbelovend en er wordt sinds dit jaar ook wetenschappelijk onderzoek naar verricht aan de universiteit van Leuven. Geert Steelant vertelt ons in deze voordracht alles over het gebruik van roofmijten als onderdeel van zijn natuurlijke manier van imkeren.
Deelname is gratis. Je kan je plaats reserveren via info@imkersneteland.be
Voordracht: Winterse bijenvolken en winterwerkzaamheden
- Datum & Tijd: Dinsdag 11 oktober 2022 – 19:30 – 21:30
- Lesgever: Paul Beullens
- Locatie: Dorpszicht 1+2, Dorp 54, 2980 Zoersel
- Organisatie: Imkersbond Zoersel
Imkercursus – Les 1 – Biologie van de honingbij
- Datum & Tijd: Zaterdag 22 oktober 2022 – 9:30 – 12:30
- Locatie: Parochiezaal, Boudewijnstraat 4, Grobbendonk
- Organisatie: Imkers Neteland
Lees ook: de bijen in september