Bijen in maart
Bijen in maart

Bijen in maart

Weergaven: 636

Wilgenbloei

Al van begin maart staan de mannelijke boswilgen (Salix caprea) in bloei. De bijen verzamelen er massaal stuifmeel op. Op de vliegplank herken je de bijen die de wilgen bevliegen meteen aan de dikke gele stuifmeelklompjes. Ook in de raten wordt al heel wat van het gele wilgenstuifmeel opgeslagen.

De grote wilgendracht zie je in onze regio normaal pas vanaf half maart. De natuur zit voorlopig dus wat voor op schema.

stuifmeel-wilgen-bijen
Bij verzamelt stuifmeel op boswilg

Ook de katjes van de Zwarte Els staan nu volop te schitteren en leveren stuifmeel voor de bijen.

stuifmeel-zwarte-els-bijen
Katjes van de Zwarte Els

Water drinken

Bijen vliegen in deze periode vooral voor stuifmeel en … water. Zelfs bij lage temperaturen na vriesnachten blijven de bijen water halen in de onmiddellijke omgeving van de bijenkast. Dit water hebben ze nodig om de honing uit de wintervoorraad te verdunnen zodat de jonge bijen het goed kunnen verteren.

Bijenwerk in maart

Met het talrijke wilgenstuifmeel dat nu in de volken binnenkomt is er veel voedsel voor de jonge bijen om broed te verzorgen en zal het broednest vergroten. Daardoor gaan de bijen meer voedsel verbruiken, in maart is dat zeker 2kg.

Maar op de eerste echte nectardracht is het nog even wachten. Die krijgen we pas als de vrouwelijke wilgen en de kersenbomen in bloei komen en wanneer het weer ons goed gezind is met zachte temperaturen boven 15°C.

De bijen teren nu dus nog vooral op het wintervoer om het nest uit te breiden en ’s nachts warm te houden. Weeg dus zeker af en toe de kast of neem snel een kijkje om te controleren dat de voedselvoorraad nog groot genoeg is.

Bijenvolken ruimte geven

De warmtehuishouding in het bijennest is nu van groot belang. Overdag vliegen de bijen, ’s nachts vriest het en houden de bijen het broed warm. Hoe meer warmte in de kast, hoe meer broedaanzet. De bijen begin maart eng zetten door lege voederramen te vervangen door vulblokken kan daarbij helpen.

Vanaf half maart en bij goede temperaturen kan je het broednest uitbreiden. Een nat uitgeslingerd honingraam van vorig jaar is daarbij ideaal.

Frank & Sabine voorspellen zonnige lentedagen met wind die naar het zuiden draait vanaf 10 maart. Dan kan je als eens voorzicht een kijkje nemen in je bijenvolk.

Lees meer: bijenvolken ruimte geven

Honingzolder plaatsen

Normaal plaatsen we de honingzolder begin april, als de kersen in bloei staan. Dit jaar zagen we al van bij het begin van de lente op 21 maart kersen bloeien. Met het zonnige weer konden enkele bijenvolken al voorzien worden van een honingzolder.

Lees meer: honingzolder plaatsen

Laatste week van maart

De laatste week van maart 2022 nemen de temperaturen een duik We gaan naar 7 à 8°C in de Kempen en verwachten opnieuw nachtvorst. De aanvoer van verse nectar houdt tijdelijk op en de bijen gaan het voer dat ze verzameld hebben verbruiken. Bij een groot broednest kan de komende week enkele kilo’s van het open voer verbruikt worden. Controleren op de voervoorraad is nu nodig, zeker als het mindere weer langer aanhoudt.

Wintersterfte bijen

Ondertussen worden enquetes gehouden onder imkers om te peilen naar de wintersterfte bij bijen. Ongeveer een kwart van de volken overleefde de winter niet. Dat is behoorlijk zonde. Er is dus werk voor ons als imkers om de bijen goed te begeleiden, vrij van mijten te houden en van voedsel te voorzien op de juiste momenten.

Had je zelf volken verloren deze winter? Contacteer ons via info@imkersneteland.be om samen naar de oorzaak te zoeken. Kom zeker ook eens langs op één van onze voordrachten zodat we info over je volken kunnen verzamelen en ideeën kunnen uitwisselen.

Ben je op zoek naar een nieuw bijenvolk? Neem hier even een kijkje, momenteel hebben we nog enkele volken beschikbaar.

Bijenmarkten

Eind maart is de periode van verschillende bijenmarkten in onze regio. Zo kan je terecht in Arendonk, Oelegem, Retie, Tessenderlo en Aarschot voor het kopen en van bijenvolken, bijenteeltmaterialen en bijenplanten. Kijk hier voor een overzicht van alle bijenmarkten in onze regio.

Demonstratieles voorjaarscontrole & uitwinteren

Wat kan je als imker deze maand aan je bijenvolken doen? Kom het volgen in onze demonstratielessen op zondag 13 en 20 maart aan de bijenstand van Imkers Neteland.

  • Locatie: Kinderboederij ’t Karrewiel, Troon 9, Grobbendonk
  • Start: 14h, allen welkom!

We kijken de bijenkast na uit onderstaande video. Het volkje op onze bijenstand is vorig jaar van een aflegger met één broedraam op 1 mei rustig uitgegroeid tot een volk dat een hele broedromp bezet. We openden het dit voorjaar nog niet. We zijn dus heel benieuwd hoe het met dit volk gesteld is, maar aan de pootjes met dikke gele klompen wilgenstuifmeel te zien, ziet het er alvast best goed uit

Onze bijenkast op 11 maart

Meer info

Voordracht Bedrijfsmethode Frans Daems

In een razend interessante voordracht legde Frans Daems ons uit hoe hij zijn bijenvolken sterk en gezond door de winter helpt. Frans werkte een methode uit om bijen stuifmeel rijk in te winteren. Hij haalde inspiratie bij Henri Renson, welke een persoonlijke vriend was van Frans. De bijen gaan met veel stuifmeel de winter in en daar profiteren ze van in het voorjaar. Eind februari / begin maart krijgen de volken extra ruimte zodat ze voldoende kunnen uitbreiden met het oog op de kersendracht begin april.

Frans past sinds vorig jaar ook de methode van het broedloos behandelen toe. Hierbij wordt de koningin 24 dagen in een arrestraam geplaatst waarna alle broed in een bijenvolk is uitgelopen en de varroamijten kunnen gevangen worden. Een methode die we ook bij ons al enkele jaren met veel succes (én 0% wintersterfte!) toepassen.

  • Locatie: Volle Vaart, Vaartkom 6, Grobbendonk
  • Tijdstip: Donderdag 17 maart, 19.30u, allen welkom!

Meer info

Aankondiging van onze voordracht bij HLN

Lees ook: de bijen in februari

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *