Weergaven: 479
Bijen in België
Bijenkenner zijn is geen makkie, om alle bijenrassen in België te herkennen zou je het onderscheid moeten kunnen maken tussen 380 soorten. Anders gesteld: als we in elk Bijenbladje één bijensoort bespreken zijn we rond in 2100.
Dus houden we het voorlopig bij de Europese honingbijen, de Apis mellifera. Dat is naast de Aziatische honingbijen, de Apis cerana, de enige bijensoort die in hun nest honing maakt in meer dan één raat.
Apis mellifera in België
In het Neteland werken we met de carnica bij, de Apis mellifera carnica. Dat is de meest voorkomende honingbij in België. Ze komt van oorsprong uit het Krain gebied in Slovenië en werd bij ons geïmporteerd rond 1975. De Latijnse naam voor Krain is Carniola, daar is de naam carnica van afgeleid.
Ook de buckfastbij is populair bij Belgische imkers. Deze bij is geen natuurlijk geëvolueerde bij maar werd door een broeder in de Buckfast Abbey geschept uit een kruising tussen twee ondersoorten van de Apis mellifera:
- De Apis mellifera ligustica (de Italiaanse bij)
- De Apis mellifera mellifera (de zwarte bij)
In zijn 100-jarig bestaan werd de buckfastbij verder verrijkt met verschillende genetische eigenschappen van andere Apis mellifera ondersoorten.
Een derde Apis mellifera ondersoort is de Apis mellifera mellifera, beter bekend als de Zwarte Bij. Het is de inheemse bij die voor de 20e eeuw onze streken bevolkte. 10% van de bijenvolken in België zijn zwarte bijen en dat aantal neemt de laatste jaren weer toe.