Bijen voor bestuiving & bestuivingsimker
Bijen voor bestuiving & bestuivingsimker

Bijen voor bestuiving & bestuivingsimker

Weergaven: 594

Bijen voor bestuiving

Bijen zijn de belangrijkste bestuivende insecten op aarde. In België leveren honingbijen bestuiving diensten aan landbouw, tuinbouw en fruitteelt. Jaarlijks verhuizen hobby imkers en professionele bestuivingsimkers een 2000-tal bijenvolken naar de fruitstreek in Haspengouw. Daar bevruchten bijen de bloesem van kersen, pruimen, peren en appels. Ook in de serres voor de aardbeienteelt in Hoogstraten worden bijenkasten voor bestuiving ingezet.

Boeren vragen ook bijen voor de bestuiving van koolzaad. Door het plaatsen van bestuivingsvolken aan alle hoeken van het koolzaadveld verhoogt de opbrengst van het koolzaad met een kwart.

Het plaatsen van bijen bij fruit, koolzaad en andere velden zorgt een optimale bestuiving en meer en mooiere vruchtzetting. Bevruchting door bijen zorgt voor meer productie, een rendabele teelt en meer omzet voor de fruitteler.

Bestuivingsimker

Een bestuivingsimker houdt geen bijen om honing te oogsten maar kweekt specifiek bijenvolken voor bestuiving van fruit en andere gewassen. Bestuivingsimkers selecteren hun productievolken op een vroege ontwikkeling in het voorjaar en werken met specifieke imkertechnieken om de bestuivingsvolken te stimuleren zodat ze over een groot aantal vliegbijen beschikken bij de start van het bloesemseizoen.

Bijenvolken gezocht voor bestuiving?

Ben je op zoek naar imkers met bijenvolken voor bestuiving? Dan zit je goed bij Imkers Neteland. Onze vereniging telt verschillende gepassioneerde imkers met grote, sterke en productieve bijenvolken die al vroeg in het voorjaar worden klaargemaakt voor de bestuiving van kersen, appels, peren en andere fruitbomen. Onze bestuivingsimkers worden specifiek opgeleid om hun bijenkasten vroeg in het voorjaar goed bevolkt te hebben met veel bijen. Als fruitteler kan je onze grote volken inzetten voor een optimale vruchtzetting en bestuiving in de fruitplantages en boomgaarden.

Ben je op zoek naar bijenvolken voor bestuiving, contacteer ons via 0494/575015, info@imkersneteland.be of via dit formulier:

    Aanbod bijenvolken voor bestuiving

    Ons aanbod bestaat uit meer dan 100 bijenvolken voor bestuiving en groeit nog elk jaar. Onze bestuivingsimkers gaan de bijenvolken vroeg in het voorjaar stimuleren om bij de aanvang van de kersenbloei over grote, sterke en gezonde bijenvolken te beschikken. De bijen vliegen bij goed weer massaal uit om stuifmeel en nectar te verzamelen en zorgen zo voor een ideale bestuiving van kersenbomen en appelbomen in fruitgaarden.

    bijen-voor-bestuiving
    bijen zorgen voor bestuiving van de kersenplantages in Limburg

    Bijen en bestuiving in de fruitteelt

    De teelt van het pitfruit (hardfruit) is het grootst in België. Vooral peer (conference) en appel worden veel geteeld in Haspengouw. Daarnaast telen fruitboeren ook veel steenfruit zoals kersen en pruimen. Tenslotte groeit ook de teelt van kleinfruit (zachtfruit) zoals blauwe bessen, bramen, frambozen en aardbeien.

    Het grootste deel van appels, peren en kersen die in de Limburgse fruitstreek worden geteeld danken we aan natuurlijke bestuiving door bijen. Zowel honingbijen als wilde bijen en hommels bestuiven de fruitbloesems in de boomgaarden.

    Honingbijen zijn bloemvast en dus ideaal voor bestuiving van een grote boomgaard. Staat de kers in bloei dan gaan de bijen massaal naar de kersenbloesem vliegen. Ze vliegen van de ene naar de andere bloem en brengen zo het stuifmeel van de ene boom naar de andere waardoor de bloemen bestoven worden.

    Bijen voor bestuiving in de aardbeienteelt

    Bij de aardbijenteelt worden hommels en honingbijen gecombineerd voor de bestuiving van de bloemen. Beide vullen elkaar goed aan: hommels vliegen continu en bij lage temperaturen terwijl honingbijen goed weer verkiezen om te vliegen. De honingbijen hebben dus wat zon nodig, maar zodra die er is halen ze hun achterstand op de hommels meteen in. De honingbijen zijn groter in aantal en zijn bloemvast. Hommels en wilde bijen bestuiven vooral de buitenkant van de aardbeien en honingbijen het puntje. Zo zorgt de combinatie van hommels en bijen voor een ideale bestuiving en mooie vruchten van de aardbeienrassen zoals Elsanta en Sonata. Het ras sonata smaakt zoeter en heeft ook een hogere nectarproductie in de bloem. Maar aardbeien zijn een eerder matige drachtplant en de bestuivingsimker zal de bijenvolken in serres eerder moeten bijvoederen dan er honing van te oogsten.

    Hommelvolken voor bestuiving

    Naast bijenvolken worden ook hommelvolken ingezet voor bestuiving van teelten. Het voordeel van hommels bespraken we hierboven al. Ze vliegen bij lagere temperaturen. Maar hommels zijn niet bloemvast en per hectare zijn meer hommelkasten nodig dan bijenkasten. Honingbijen zijn bloemvast en zijn per volk groter in aantal dan in een hommelnest. Bij goed weer zorgen bijen voor de betere bestuiving. Bij minder weer heb je voordeel aan hommelvolken. Hommelbestuiving is dus een mooie aanvulling op bijenbestuiving. Hommelnesten zijn te verkrijgen bij bedrijven zoals DCM en Biobest. Bijennesten voor bestuiving kan je bekomen bij een professioneel imker en via onze bijenvereniging.

    Fruitgewas wordt door bijen bestoven. De bij heeft al een klompje stuifmeel aan de poten hangen.

    Hoe bestuiven bijen bloemen?

    Bloeiende planten lokken bijen met nectar. Dat is een zoet sap dat de planten via fotosynthese in de bladeren produceren. Het is de lokstof voor de bijen. Bijen kruipen in de bloem om de nectar op te zuigen en komen daarbij in contact met de meeldraad van de bloem die de stuifmeelkorrels bevat. Het stuifmeel blijft op het lijf van de bij plakken en bij het bezoek van de volgende bloem blijft een deel aan diens stamper kleven. Zo bevruchten bijen bloemen en kunnen mooie en gezonde vruchten aan de boom groeien.

    Honingbijen zijn bloemvast, wat wil zeggen dat ze in heel hun vlucht slechts één bloemensoort bezoeken. Op die manier zijn ze de beste bestuiver voor een grote plantage van eenzelfde boomsoort. Solitaire bijen bezoeken tijdens hun vlucht bloesems van verschillende plantensoorten.

    Aantal bijenvolken voor bestuiving

    Een richtlijn voor het aantal bijenvolken per hectare voor bestuiving per dracht (uit: Bestuiving land- en tuinbouwgewassen door honingbijen, door Hensels L.G.M.)

    • Koolzaad: 4-10
    • Appel: 2-3
    • Peer: 2-3
    • Kersen: 4-6
    • Pruimen: 5-10
    • Blauwe Bessen: 5-10
    • Aardbeien: 2-4

    Bestuivingsimker of bijenvolken voor bestuiving gezocht?

    Wil je meer opbrengst van je fruitbomen dan kunnen enkele mooie en grote bijenkasten je daarbij helpen. Onze bestuivingsimkers zijn gepassioneerd met hun bijenvak bezig en selecteren koninginnen die sterke bijenvolken voortbrengen, die varroa de baas kunnen en sterk overwinteren. Zo verkrijgen we een mooie honingoogst in het voorjaar als bijproduct van een optimale fruitbestuiving door onze bijen.

    Bijenvolken te huur

    Heb je bijen nodig en wil je bijenvolken huren voor een bestuivingsopdracht? Contacteer ons via 0494/575015, info@imkersneteland.be of via bovenstaand contactformulier.

    Bijenvolken verhuren

    Wil je zelf bijen verhuren of ter beschikken stellen voor onze bestuivingsimkerij? Contacteer ons via info@imkersneteland.be. We bekijken dan verder hoe je als bestuivingsimker mee kan werken aan onze bestuivingsdienst.

    Opleiding bijen, bestuiving en bestuivingsimker

    Heb je interesse om een opleiding bestuivingsimker of voordrachten over bestuiving door bijen te volgen? Stuur ons een mail via info@imkersneteland.be en we houden je op de hoogte van onze toekomstige activiteiten voor bestuivingsimkers.

    Heb je nog geen bijen maar wil je graag beginnen als imker en zo helpen aan meer biodiversiteit en bestuiving in onze omgeving? Dan is een imkercursus misschien wel iets voor u. Beschik je over goede bijenvolken en sterke bijenkasten die geschikt zijn voor bevruchting van fruit? Kijk dan even hier om aan te sluiten bij onze vereniging.

    De fruitstreek

    Jaarlijks kan je in april genieten van de lentebloesem in de fruitstreek rond Sint-Truiden en Borgloon. Je kan er fietsten tussen de heerlijke geuren van de kersenbloesem en appelbloesem in de fruitgaarden of een bloesemwandeling maken tussen de boomgaarden en fruitplantages. Overnachten doe je in een typische Bed & Breakfast in de bloesemsteek.

    De jaarlijkse verhuis van bijen naar de fruitstreek: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220330_93754253

    Lees hier meer over de bijen in april

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *