Beginnen als imker
Beginnen als imker

Beginnen als imker

Weergaven: 189

Info voor de beginnende imker

Ben jij beginnend imker? Kom dan zeker eens langs op één van onze lessen, voordrachten of activiteiten. Imkers Neteland is een jonge en dynamische imkersvereniging die in de eerste plaats jonge en beginnende imkers wil begeleiden en wegwijs maken in de fascinerende wereld van de bijen.

Zelf beginnen imkeren?

De belangrijkste vereiste als beginnend imker is niet een bijenkast, een bijenpak, of een grote bijenstand. Nee, wat je nodig hebt zijn goesting en interesse. De rest komt vanzelf. Je zal merken dat hoe meer je met de bijen bezig bent de goesting in je nieuwe hobby stilaan evolueert naar een ware passie voor de bijen!

Materialen om te starten met imkeren

Je eerste, en allerbelangrijkste aankoop als imker:

  • een stylo !

Iets wat je vandaag opmerkt in je bijenvolk kan veroorzaakt zijn door een handeling die je enkele weken geleden hebt uitgevoerd. Een schriftje waarin je noteert wat je op welke dag hebt gezien of gedaan kan heel verhelderend zijn.

Wat nog nodig?

  • Een dikke schroevendraaier

Zo’n goeie ouwe die je alleen vindt in de bak met allerhande turnaviezen op de jaarlijkse rommelmarkt in Viersel. Hiermee hef je alle raampjes zo uit je bijenkast.

En dat rookmachine?

Rook kalmeert de bijen en kan helpen om op een rustige manier aan de bijen te werken. Maar een simpele plantenspuit voldoet evengoed. En bovendien selecteren we op zachtaardige bijen voor wie prikken van imkers niet doel nummer één is.

Observeer, noteer en leer

Je zal maar van weinig imkers het advies krijgen om elke dag in je bijenkast te gaan neuzen. Maar van ons mag het! Daarom niet elke dag, maar om de drie-vier dagen eens gaan kijken kan als beginnend imker geen kwaad. Je wil immers weten hoe zo’n bijenvolk doorheen het jaar evolueert.

Alleen zo merk je dat er een immens verschil is tussen zonnige dagen van 20° met zuiderwind en dagen van 15° en oostenwind. Bijen reageren immers heel fel op het weer.

In de winter uit je bijenvolk blijven? Ja, graag. Maar een snelle controle door de doorzichtige afdekplaat of van voervoorraad aan de buitenkant van je kast kan heel wat ellende in het voorjaar besparen.

Observeer, noteer en leer!

De homepage van een beginnend imker: de 14-daagse weersvoorspelling

Bijen hebben geen kalender in hun bijenkast hangen. Niet nodig, de kalender zit ingebouwd in hun gesofisticeerd lichaam. Met tal van receptoren detecteren ze temperatuur, vochtigheid, CO2 gehalte in de lucht en de stand van de zon. Ze weten perfect wanneer de dagen langer worden en wanneer ze als volk opnieuw kunnen gaan uitbreiden.

In een recente studie werd aangetoond dat de bijen meer nectar en stuifmeel verzamelen in de dagen die vooraf gaan aan een drastische verandering in het weerpatroon. Alsof ze lijken aan te voelen dat ze nog gauw even langs de winkel om de hoek moeten rijden voordat die sluit voor de storm.

Bij de eerste zonnige dag na een periode van grijs weer stormen de bijen blij als kleine kindjes naar buiten. Op dagen met perfect bijenweer en goede dracht kan het gewicht van een bijenkast enkele kilogrammen toenemen.

Anticipeer op het weer en geef je bijenvolken meer ruimte zodra de weersvoorspelling het aangeeft. Ook al is de lente bij de Druivelaar nog enkele blaadjes van vandaag verwijderd.

weer-beginnend-imker
de weersvoorspelling in Grobbendonk, handig voor beginnende en ervaren imkers. Ook die voor Herentals, Lier en Antwerpen zijn nuttig .

Bijleren als startend imker

Met onze vereniging beschikken we over een bijenstand in het natuurdomein Graafweide tussen Grobbendonk, Herentals en Vorselaar. Hier geven we regelmatig open en vrij toegankelijke lessen voor beginnende imkers. Maar je kan hier als beginneling ook de handelingen van ervaren imkers volgen.

Heb je nog nooit een bijenvolk van binnen gezien? Spreek gewoon eens af via info@imkersneteland.be en kom mee kijken naar ons bijenvolk. Indien je wenst kan je onder begeleiding zelf de raten één voor één uit het bijenvolk heffen en leren herkennen wat je ziet. Een ware privé les imkeren! Angstaanjagend hoeft dat niet te zijn. Alleen onze lieve bijen staan hier.

Op deze manier leer je het binnenste van een bijenkast herkennen:

  • darren, werksters en de koningin
  • broed: eitjes, open broed en gesloten broed
  • cellen: werkstercellen en darrencellen
  • moerdoppen: speeldoppen, zwermcellen, redcellen en wisselcellen
  • stuifmeelvoorraad
  • wintervoer
  • verse nectar

De gemeenschappelijke bijenstand van imkers Neteland kwam tot stand met de steun van Het Vlaams Bijenteelt Programma. Daar zijn we heel dankbaar voor. We zetten de middelen maximaal in om startende imkers wegwijs te maken in de imkerij en opleidingen bijenteelt te organiseren. Ook eigenaars van de kinderboerderij zijn we heel dankbaar voor het ter beschikking stellen van de locatie.

beginnend imker
bijleren als beginnend imker

Cursus beginnend imker volgen

Een cursus imkeren volgen is altijd een goed idee. Is het niet om bij te leren over bijen, dan wel om ervaren imkers te spreken die je alles vertellen wat je vooral niet mag horen in een cursus voor beginnende imkers. Zo’n beginnerscursus is leerrijk, maar ook gezellig, met cake & koffie en helemaal aan het einde ook een receptie met toastjes en cava. Daar hoef je niet eens 20 op 20 voor te halen.

Lid worden

Nog zo’n toptip: word gewoon lid bij een imkersvereniging. Voor de prijs van één goed gevuld honingraat open je de weg naar bijenvolken, afleggers, drachtplanten, de goude raad van imker kaat en de schoonste koninginnen van het land.

Welke biebond je dan moet kiezen? Alles kan, maar de cake is nergens zo lekker als bij Imkers Neteland. Soms is die snel op, maar dan is er nog altijd taart van frangipan!

Een bijenvolk

Oh ja, bijna vergeten: een bijenvolk. Ook handig als je het echt meent met dat imkeren. Kopen kan, dan vlieg je er meteen tegen hoge snelheid in en volg je best meteen ook de juiste lessen. De andere optie: start met een aflegger: een klein bijenvolkje dat rustig uitgroeit tot een volwaardig bijenvolk tegen de winter en waar je volgend jaar als volleerd imker honing van gaat oogsten.

Een bijenstand, een starterspakket en een imker peter

Over een starterspakket en een goede locatie voor je bijenstand publiceren we nog een volgende blog. Ben je van het ongeduldige type, aarzel dan niet om ons te contacteren via info@imkersneteland.be. Je krijgt snel antwoord van ons, beloofd!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *