Weergaven: 749
Wat doen bijen in februari?
Deze maand begon fris maar sinds 12 februari stegen de temperaturen boven 10° en zijn de meeste bijenvolken goed beginnen vliegen. Je kan nu al zien welke bijenvolken de winter goed doorgekomen zijn. Ze vliegen nu massaal uit en verzamelen volop water en hun eerste stuifmeel om hun broednest uit te breiden.
Voor de imker zijn deze zonnige dagen een gelegenheid om snel een eerste keer een kijkje te nemen bij de bijenvolken. Handel hierbij snel en dek de volken zo veel mogelijk af, de warmtehuishouding in de bijenkast is nu immers het allerbelangrijkste.
Nest warm houden
De koningin legt stilaan meer eitjes. Hoe koud of warm het buiten ook is, bijen houden het beginnende broednestje warm op een constante temperatuur van 35°. Door de vliegspieren te laten trillen produceren ze de nodige warmte. Daalt buiten de temperatuur, dan kruipen ze dichter bij elkaar om zo weinig mogelijk warmte te laten ontsnappen.
Het aantal bijen in de kast bepaalt de grootte van het broednest en het tempo waaraan de koningin eitjes legt. De moer zet niet meer broed aan dan de bijen kunnen warm houden. Een sterk, gezond en goed ingewinterd bijenvolk is nu in staat de bijenkolonie sneller op te bouwen.
Het broedoppervlak bepaalt het voerverbruik. Meer broed wil zeggen meer verbruik van voer door de larven en meer verbruik door de werksters om de nodige warmte voor het broednest op te wekken.
Waar verzamelen de bijen al dat stuifmeel in februari?
Momenteel verzamelen de bijen stuifmeel op de Hazelaars, winterkamperfoelie, winterakoniet, winterheide, helleborus, sneeuwklokjes, krokussen en de eerste katjes van de Drakenwilg, de Egyptische wilg en hier en daar al de boswilg.
Dode bijen op de vliegplank? Geen paniek!
In deze periode zie je soms enkele of een tiental dode bijen op de vliegplank liggen. Soms lijken de bijen ook wat te ‘vechten’ op de vliegplank. Geen paniek, hier is geen slachtpartij bezig! Het was begin deze maand wat warmer dan normaal. Daardoor komen de bijen los uit hun tros en gaan ze zich bezig houden met het opruimen van de kast.
Dode bijen worden uit de kast gedragen. Dit is een goed teken, het is een vorm van hygiënisch gedrag van de bijen die hun woning proper en vrij van ziektes willen houden.
Hoger Voerverbruik
Heel wat volken zijn dit jaar met de hoge temperaturen van begin januari al vroeg eitjes beginnen leggen. De bijen houden dit broed warm en hebben daar heel wat brandstof voor nodig. Die energie halen ze uit de honing die ze in de zomer in hun raten hebben opgeslagen.
Bijen verbruiken eerst de honing die is opgeslagen in de buitenste raten van het nest. Ze krabben de verzegelde cellen met voer open. Dit kan je zien aan de mul die op aan de zijkanten van bodemplank naar beneden valt. De temperaturen aan de buitenkant van de kast zijn een stuk lager dan binnenin. Door de lagere temperaturen en de hoge vochtigheidsgraad wordt het dauwpunt bereikt en vormt zich condens. De honing, die hygroscopisch is, neemt het vocht in de opengemaakte cellen op waardoor het vochtgehalte in de honing stijgt en deze opnieuw meer op nectar begint te lijken. De honing wordt zo beter verteerbaar. De bijen halen het voedsel uit de cellen dragen het voedsel naar de binnenkant van het nest waar de jonge bijen het kunnen opnemen.
Imkerwerkzaamheden februari
Op de eerste lenteachtige dagen kan het als imker al beginnen kriebelen om de bijen te gaan bekijken. Maar met het storen van het broednest ben je in deze periode best heel voorzichtig. Wel is het belangrijk om als imker het voerverbruik in de bijenkast op te volgen. Dit kan door het gewicht op te volgen of door het buitenste raam van de kast even op te tillen terwijl je het broednest afdekt met de plastic of een houten plank. Zit er geen voedsel meer in de buitenste raat kan je het verwijderen en vervangen door een vulblok.
Zorg nu vooral voor een goed geïsoleerde woning voor de bijen. Het enger zetten van de bijen helpt de bijen met de warmtehuishouding waardoor ze zich beter ontwikkelen. Bijenvolken op twee bakken kunnen nu op één bak gezet worden. Bij kleinere volkjes vervang je de buitenste ramen door vulblokken zodat de bijen dichter bij elkaar zullen zitten.
Dak isoleren
Het volk produceert heel wat warmte in het broednest. Maar buiten is het nog koud en ’s nachts kan het nog stevig vriezen. Er kan heel wat warmte verloren gaan als de bijenkast in deze periode niet goed geïsoleerd is. Vooral via het dak gaat snel warmte verloren. Goed afdekken en isoleren is de boodschap. Je kan een half hoogsel op je kast plaatsen gevuld met wol, kranten, isolatieplaten, …
Moerloos volk
Bijen die op zonnige dagen met stuifmeelklompjes op de vliegplank landen zijn een eerste indicatie van broed in het volk. Bij een imker met 10 bijenvolken zagen we half februari alle bijenvolken enthousiast vliegen maar bij twee bijenvolken was dat heel wat minder. Deze volken hebben we bekeken en hierin konden we geen broed en koningin vinden hoewel de kasten nog redelijk bevolkt waren en de bijen gezond. Deze volken verenigen we met een moergoed bijenvolk door de bak met bijen op het moergoede volk te plaatsen. Tussen beide bakken leggen we een plastic met een omgebogen randje. Na enkele dagen zitten alle bijen bij elkaar en nemen we bovenste bak weg.
Lees ook: de bijen in januari