Weergaven: 393
Cursus imkeren voor beginners
Denk je er wel eens aan om bijen te houden maar heb je geen idee hoe eraan te beginnen? Dan is een cursus imkeren voor beginners zeker iets voor jou. In zo’n startersopleiding kom je alles te weten over de wondere wereld van de bijen en het imkeren en krijg je praktische tips om zelf een bijenvolk te houden en heerlijke honing te oogsten.
In provincie Antwerpen kan je dit jaar op verschillende plaatsen terecht voor de beginnerscursus imkeren. Ben je van wat verder weg? Geen probleem, dan kan je de basiscursus imkeren ook online volgen.
Inschrijven beginnerscursus imkeren
De inschrijvingen voor de cursus imkeren voor beginners van 2022 zijn nu volop bezig. Het belooft een bijzonder interessante cursus te worden met een combinatie van theorie en praktijklessen. Meer over het programma kan je hier terugvinden.De cursus gaat dit jaar door in Grobbendonk, Westerlo en Heist-op-den-Berg.
Wil je deelnemen aan deze basiscursus imkeren voor beginners? Meld je nu aan op onze interesselijst imkercursus:
De beginnerscursus wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Landbouw en Visserij en het europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.
Initiatie tot het imkeren
Bijenhouden is niet hetzelfde als kippenhouden. Een kip legt één ei per dag, een bijenkoning legt er soms wel duizend op één dag. Een kip stopt even met eitjes leggen in de winter en blijft de rest van het jaar rustig scharrelen en kakelen. Elke dag even vers graan en water geven volstaat. Is de kip het om wat voor reden niet eens met jou, dan pikt ze hoogstens even in uw grote teen.
Bij bijen is dat wel even anders. Een bijenvolk evolueert van een enkele duizenden bijen net na de winter tot een gigantisch superorganisme bestaande uit 50 000 bijen in de zomer. Een zotte kip springt hoogstens eens even over de draad, maar zien de bijen het niet langer zitten bij jouw in de tuin, dan zijn ze ribbe-de-bie en gaan ze als één grote zwerm in de boom van je buren hangen.
Ook de verzorging van je bijenvolk is een niet onbelangrijke taak als imker. Een luis bij een kip kan vervelend zijn maar een mijt in een bijenvolk kan zoveel schade aanrichten dat het een hele nest kan vernietigen. Een bijenhoeder dient attent te zijn en aandachtig te kijken naar wat er zich in een bijenvolk afspeelt.
Net deze hele groei en evolutie van een bijenvolk maakt bijenhouden zo fascincerend en razend interessant. Bijen bewegen op het ritme van de natuur en als imker wordt je je steeds meer bewust van het belang van biodiversiteit en bloeiende bloemen en bomen in je buurt.
Meer info over imkeren vind je op de website van honeybeevalley.
Goedemiddag,
Mijn vrouw (60j) droomt er al jaren van om ’s een ééndaagse imker-initiatie mee te maken, zo’n imkerpak aan te trekken en het gebeuren van nabij te beleven. Ik wil haar hiermee verrassen als verjaardagscadeau. Graag uw feedback mvg Peter