Weergaven: 74
Noordelijke Reuzenhoornaar (Vespa mandarinia) uitgeroeid Noord-Amerika
Vijf jaar nadat de “Japanse reuzenhoornaar” voor het eerst opdook in de Amerikaanse staat Washington, is de invasieve soort – officieel de Noordelijke reuzenhoornaar (Vespa mandarinia) – uitgeroeid verklaard. Dat maakten het Washington State Department of Agriculture en het Amerikaanse Department of Agriculture deze week bekend.
De Noordelijke reuzenhoornaar werd in 2019 voor het eerst opgemerkt in British Columbia (Canada) en dook kort daarna ook over de grens in Washington in het Noord-westen van de VS op.
Imkers opgelucht
De reuzenhoornaars eten verschillende soorten insecten, maar hebben een voorliefde voor honingbijen. Ze kunnen een volledige bijenkast in enkele dagen tijd helemaal leegroven. Ze doden de bijen en nemen de larven mee om hun eigen jongen te voeden. Wanneer de reuzenhoornaars een bijenkast aanvallen, vind je honderden of zelfs duizenden onthoofde bijen. Imkers in de regio zijn dan ook opgelucht dat de Noordelijke reuzenhoornaar nu officiëel verdreven is uit Amerika.
Vier hoornaarnesten in twee jaar tijd
In 2020 en 2021 werden in totaal vier nesten vernietigd in het Noord-westen van de VS. Omdat er de afgelopen drie jaar geen nieuwe bevestigde waarnemingen waren, durven de autoriteiten nu spreken van een geslaagde uitroeiing. Professor Mike Goodisman van de Georgia Tech-universiteit, expert in sociale insecten en invasieve soorten, benadrukt dat als de populatie was gegroeid, bestrijding veel moeilijker zou zijn geworden.
“Eén nest kan honderden nieuwe koninginnen voortbrengen. Die kunnen elk op hun beurt een nieuw nest starten, waardoor de populatie exponentieel zou kunnen groeien”, waarschuwt Goodisman.
Over de Noordelijke Reuzenhoornaar
De Noordelijke reuzenhoornaar is met een lengte tot 4,5 cm, een angel van 6 mm en een vleugelspanwijdte tot 7,5 cm de grootste hoornaar ter wereld. In hun natuurlijke leefgebied – Japan, de Koreaans schiereiland, China, Noord-India en Zuidoost-Azië – kunnen deze insecten jaarlijks tientallen slachtoffers maken, vooral door allergische reacties op hun steken.
In Japan en Zuid-Korea investeert de overheid jaarlijks miljoenen euro’s in het opsporen en vernietigen van nesten. De lokale honingbijen hebben zich aangepast aan de aanvallen van de Japanse Reuzenhoornaar en kunnen in groep een aanvallende hoornaar verhitten tot die sterft. De Europese en Noord-Amerikaanse bijen deze verdedigingsstrategie niet, waardoor een invasie hier extra gevaarlijk kan zijn.
Reuzenhoornaars in Europa
In Europa werd tot nu toe geen enkel individu van de Noordelijke Reuzenhoornaar opgemerkt. Wel werden enkele jaren geleden enkele exemplaren van zijn soortgenoot, de Zuidelijke Reuzenhoornaar (Vespa soror) opgemerkt in Spanje. Daarvan is niet geweten of de soort nog aanwezig is op het Europese continent. Alleszins is waakzaamheid nodig zodat verspreiding van deze soort snel kan worden tegengegaan.