Antwerpse imkers verzamelen in Lichtaart
Antwerpse imkers verzamelen in Lichtaart

Antwerpse imkers verzamelen in Lichtaart

Weergaven: 41

Antwerpse imkers verzamelen in Lichtaart

Afgelopen weekend trotseerden een 100 tal imkers uit Antwerpen en Limburg sneeuw en koude om lezingen bij te wonen over bijen en imkeren. Een divers publiek van jonge en ervaren imkers luisterde tijdens de Antwerpse Provinciale Imkerdag geboeid naar uiteenzettingen over bijencommunicatie en geavanceerde technieken om bijenvolken varroavrij te houden.

Bijendans en feromonen

In de loop van miljoenen jaren evolutie ontwikkelden bijen unieke vormen om met elkaar te communiceren. Honingbijen zijn de enige insectensoort op aarde die de locatie van een voedselbron kunnen doorgeven aan de soortgenoten in hun nest. Hiervoor lopen ze rondjes in verschillende vormen. Aan de hand van de richting, tijdsduur, intensiteit en tal van andere subtiele bewegingen weten de bijen die de dans aanschouwen perfect waar ze naartoe moeten vliegen om een rijke nectarbron te vinden.

De pasjes van de rondedans en kwispeldans zijn bij de meeste imkers bekend. Maar dat ook de sikkeldans een grote hit blijkt te zijn in het bijenvolk was voor veel jonge imkers een aangename verrassing.

Bijen dansen niet alleen om de weg naar de winkel te wijzen, ze communiceren ook door gebruik van subtiele geurstoffen. Net zoals hormonen in het lichaam het gedrag van mensen beïnvloeden, bepaalt de uitwisseling van feromonen tussen bijen onderling het gedrag van het bijenvolk als samenwerkend geheel. De verschillende signaalstoffen in het bijenvolk werden door bioloog en imker Nico Verwimp haarfijn uitgelegd.

Broedstop

Imkers maken handig gebruik van de kennis over feromonen om de schadelijke varroamijt te beheersen. Professor Krzysztof Olszewski legde live vanuit Lublin uit hoe ze op de University of Life Sciences in Lublin de varroapopulatie beheersen door het inlassen van broedpauzes in het bijenvolk met arrest- en isolatorramen.

imkerdag antwerpen
Live verbinding met professor Krzysztof Olszewski in Lublin

Technisch huzarenstukje

De voordracht werd gegeven via een live verbinding met tussen Lichtaart en Lublin. Een technisch huzarenstukje met simultane vertaling door Eddy Nowicki. Het bleek goed te volgen op het enorme scherm in de zaal. Het publiek maakte gretig gebruik van de gelegenheid om vragen te stellen aan de Poolse professor in de bijenteelt.

APIF vzw zorgde op deze manier voor kennisoverdracht over de Europese landsgrenzen heen en dat werd erg geappreciëerd door de aanwezige imkers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *