Weergaven: 1495
De verdwijnziekte of het verdwijnsyndroom
Het verdwijnsyndroom, vroeger gekend als de verdwijnziekte, is een fenomeen waarbij een schijnbaar perfect gezond bijenvolk op korte tijd in elkaar stuikt en de bijen plots verdwijnen of sterven. In veel gevallen zijn virussen verspreid door varroa de oorzaak maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Bijenvolken kunnen verzwakken door een gebrek aan stuifmeel in de zomermaanden waardoor slecht gevoede zomerbijen zwakkere winterbijen voortbrengen met een zwakker eiwit-vetlichaam. Een aaneenschakeling van factoren kan uiteindelijk leiden tot het sterven of plots verdwijnen van een bijenvolk.
Bijen plots verdwenen of gestorven
De verdwijnziekte doet zich typisch voor in de maand oktober en november. Plots zijn er geen bijen meer in de kast. Dan komen van zowel ervaren als beginnende imkers de eerste meldingen van bijensterfte in de winter binnen.
Het bijenvolk heeft niet voldoende of ondervoede winterbijen gevormd en in deze periode verdwijnen de zomerbijen uit het volk. Het gevolg is dat slecht een klein hoopje bijen overblijft dat niet in staat is de grote bijenkast te verwarmen en het eventueel resterende broed te verzorgen.
In veel gevallen verlaten de resterende bijen het nest en blijft een lege bijenkast achter. Bij slechte weersomstandigheden hebben de zieke bijen geen kans om te vertrekken en vind je ze dood in de raten of gevallen op de bodem van de bijenkast terug.
Wat doen om de verdwijnziekte te voorkomen?
Met de juiste imkertechnieken kun je het verdwijnsyndroom effectief voorkomen. Dit doe je door gedurende het hele bijenseizoen te zorgen voor een gezond en sterk bijenvolk. Een cruciale factor hierbij is de beheersing van de varroamijt.
- Gebruik bij voorkeur varroaresistente bijen en kies larfjes van lokale koninginnentelers die beschikken over SMR-topmoeren.
- Begin vroeg in het bijenseizoen met de varroabeheersing in je bijenvolk: Monitor de aanwezigheid van mijten, grijp indien nodig in en hou de mijtengroei daarna onder controle
- Zorg daarnaast voor voldoende bijenplanten die hoogwaardige stuifmeel leveren voor de honingbijen.
- Vergeet ook niet om je bijenvolken tijdig voor te bereiden op de winter.
In de nieuwsbrief & Bijenkrant van Imkers Neteland spenderen we het hele bijenseizoen aandacht aan het beheersen van de varroamijt en het gezond houden van je bijenvolk. Hierdoor ben je gedurende het hele bijenseizoen goed geïnformeerd over wat je kunt doen om met gezonde bijen de winter in te gaan en de verdwijnziekte in de toekomst te voorkomen.
Waarom verdwijnsyndroom in plaats van verdwijnziekte?
Verdwijnziekte of verdwijnsyndroom, het is maar een naam, maar het gaat hier niet over een specifieke ziekte waaraan het volk leidt die het verdwijnen van een volk veroorzaakt. Het verdwijnen is een gevolg en verschillende factoren kunnen aan de basis liggen. In die zin is het dus duidelijker om over een syndroom te praten in plaats van over een ziekte. Het is maar wat taaladvies.
Colony Collapse Disorder – CCD
In de Engelse taal wordt naar de verdwijnziekte verwezen als colony collapse disorder. Letterlijk vertaald als het ineenstorten van een kolonie. Het is ook in Amerika de oorzaak van een groot deel van de wintersterfte bij honingbijen.
Voordracht Erik Goris over het verdwijnsyndroom
Donderdag 19 oktober 2023 kon je bij Imkers Neteland in Grobbendonk een voordracht volgen over wat we allemaal kennen als de verdwijnziekte en wat we nu het verdwijnsyndroom noemen. Specialist ter zake, Erik Goris, bracht een heldere uitleg over het fenomeen van de verdwijnziekte. Hij gaf de mogelijke oorzaken aan en legt helder uit hoe we het plots verdwijnen van een bijenvolk kunnen voorkomen.
De voordracht kan je herbekijken in ons ledenplatform.
Meer voordrachten & activiteiten vind je hier
Nog wat info over de verdwijnziekte vind je hier
Wat een goede uitleg. Ik had de betekenis nodig voor een gedicht van Paul Demets uit de bundel De Hazenklager.