Bijen in september
Bijen in september

Bijen in september

Weergaven: 647

Imkerwerkzaamheden september

Afronden inwintering

September is een belangrijke maand voor het inwinteren van de bijenvolken. Het broed krimpt en winterbijen worden nu geboren. Alle volken dienen nu voorzien te zijn met voldoende voedsel. Een bijenkast op 1 romp heeft minstens 5 à 6 ramen vol voer nodig en rond het resterende broed mag een mooie band met voedsel zitten. 12kg voer is zeker nodig voor een succesvolle overwintering. Kijk je bijenkasten nu zeker na, is er nog niet voldoende voedsel dan zijn het  de laatste dagen om bij te voeren. 

Varroabeheersing

Als imker ben je verantwoordelijk voor de gezondheid van je bijenvolken. De allerbelangrijkste taak daarbij is het beheersen van de varroadruk in een bijenvolk. Een te grote varroabesmetting is nog steeds de grootste doodsoorzaak van bijenvolken in de winter. Een goede manier om met zo weinig mogelijk varroamijten de winter in te gaan is de volken behandelen met oxaalzuur (druppelen of sublimeren) op het moment dat ze broedloos zijn.

Kijk de volken nu dus na op de aanwezigheid van broed. In heel wat volken zal er geen broed meer aanwezig zijn, het is aan te raden deze onmiddellijk te behandelen. In heel wat andere volken kunnen nog wel verschillende ramen broed te zien zijn. In deze volken ga je nu best de moer isoleren in een arrestraam. De bijenkoningin kan dan geen eitjes meer leggen en na 3 weken hebben we een broedloos volk. Dit kan dan behandeld worden zodat volk vrij is van varroamijten. Ga je op deze manier te werk dan is een winterbehandeling niet meer nodig.

Lege wasramen verzamelen

Op zaterdag 1 oktober kan je oude wasramen laten smelten in de stoomwassmelter van onze vereniging. Je verzamelt nu dus al je lege en ongebruikte ramen en bewaart die in afgesloten bakken. Nadat je was gesmolten is krijg je een gezuiverde blok was en deze kan je gebruiken om later dit jaar nieuwe wasramen te laten wafelen. Zo bouwen we onze eigen gesloten waskringloop op.

Opsporen Aziatische hoornaar

Merk je Aziatische hoornaars op aan je bijenkast? Tracht dan voor eind september het nest te lokaliseren. Een geschikte manier om een nest van Aziatische hoornaars op te sporen is de lokpotmethode:

  • Zet een lokpot op je bijenkast of in een bloeiende klimopstruik
  • Observeer de lokpot. Zie je een Aziatische hoornaar op de pot, bepaal dan de richting wanneer deze wegvliegt en de vliegtijd wanneer deze terugkomt op de lokpot.
  • Om zeker te zijn dat dezelfde AH terugkeert kan je deze merken met een merkbuisje voor het merken van de koningin.
  • Zodra de richting bepaald is schuif zet je de lokpot enkele 100m verder in de vliegrichting.
  • Lees hier meer over de opsporing van Aziatische hoornaar nesten.
nest aziatische hoornaar grobbendonk
nest aziatische hoornaar gevonden in grobbendonk

Bijenvolken verenigen

Volken die te klein zijn verenigen we met een groter volk zodat ze sterk kunnen overwinteren. Koninginnen die niet deugen vragen we vriendelijk op te hoepelen zodat een nieuwe moer verse eitjes van brave biekes kan leggen. 

Dracht in september

Enkele van de belangrijkste drachtplanten in september zijn:

  • Heide, een belangrijke drachtplant voor bijen tot half september.
  • Balsemien, een invasieve exoot, maar bijen verzamelen er massaal stuifmeel en nectar op
  • Klimop: een overvloed aan nectar en stuifmeel in de 2e helft van september
  • Herbloeiende kastanjes: de natuur doet soms raar, dit jaar, 2022, zagen we na de uiterst droge en warme zomer hier en daar kastanjebomen opnieuw in bloei komen. Zo had je kastanjebomen met vruchten én bloemen. Ook de typische geur van bloeiende kastanjebomen was hierop waarneembaar. Helaas vonden ook heel wat wespen en hoornaars de weg naar deze late bloeier. Wespen om van de nectar te drinken en hoornaars om nectardrinkende wespen of bijen te verorberen.
  • Asters: de Asters staan dit jaar veel vroeger in bloei dan normaal.
  • Sedum of vetkruid: als er één plant is die geen last ondervindt van extreme droogte dan is het wel de Sedum plant. In veel tuinen staat deze momenteel heel mooi in bloei.
  • Baardbloem of Blauwe spirea: een prachtige najaarsbloeier voor je tuin en erg geliefd bij bijen en hommels
  • Passieflora: blijft doorbloeien tot oktober
passieflora-drachtplanten-september
Bij de passieflora verschijnen nog dagelijks nieuwe bloemen. Ze zijn prachtig en erg geliefd bij bijen.

De komende weken en maanden zijn het ideale moment om bloembollen in de grond te stoppen. Je kan de bijen heel erg helpen door nu bollen van krokus en sneeuwklokjes aan te planten in de onmiddellijke omgeving van je bijenvolken.

Kalender voordrachten voor imkers in september

Voordracht: Bij-vriendelijke planten en bloemen

  • Datum & Tijd: Dinsdag 13 september 2022 – 19:30 – 21:30
  • Lesgever: Wankja Ferguson
  • Locatie: GC Oude Pastorij (Tongerlozaal), Essendonk 3, 2910 Essen
  • Organisatie: Sint-Ambrosiusgilde Essen vzw

Voordracht: Duurzame Varroa Controle

  • Datum & Tijd: Vrijdag 23 september 2022 – 19:30 – 21:30
  • Lesgever: Dirck Cristael
  • Locatie: Gemeenschapscentrum ‘Demarkt’ 2de verdieping; Markt 1
  • Organisatie: Imkersbond St-Ambrosius Merksplas

Lees ook: de bijen in oktober

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *